21 Sep

Rakstu ievietoja
0 Comment(s)
2506 View(s)
Izrādās spāņiem ir tradicionāli ziemassvētku cepumi ar spageti ķirbi - to jau izvārītu sīrupā var nopirkt burciņā, lai mājās gatavotu cepumus. Pie mums Latvijā neesmu tādu manījusi, tāpat kā ķirbju biezeni pīrāgam burciņā, tāpēc nekas cits neatliek kā vārīt sīrupu pašam. Nav sarežģīti, bet tas ir cepumu gatavošanas ilgākais posms. Un paši cepumi - AK! Kūst uz mēles! Mazliet ķirbis palika pāri, iejaucu mīklu ar kviešu miltiem, bet tad vairs nebija tas, un cepumi sanāca cieti. Mandeļu milti ir tie, kas rada šo burvīgo mīksto tekstūru.
Tātad -vispirms nepieciešams ap 1 kg smags spageti ķirbis. To pārgiež uz pusēm un 180 grādos cepeškrāsnī cep 20-30 minūtes, līdz ķirbis gatavs. Tam nav jābūt tik daudz mīkstam, kā jādalās šķiedrās, kad ar dakšiņu pavelk.
Nākamais solis - sīrups. Katliņā lieku vienu krūzi cukuru un tikpat daudz - tātad 1 krūzi ūdens. (izmantoju 300ml krūzi, kā jau parasti) Cukurs ar ūdeni lēnām jāvāra līdz sīrups paliek biezāks, kādas 10 minūtes aptuveni. Tad liek iekšā šķiedrās sadalīto spageti ķirbi un turpina vārīt līdz šķidrums vēl vairāk sabiezē un iegūstam tādu kā ievārījuma konsistences masu.
Un beidzot var cepumus. Tik sīrupā izvārīto spageti ķirbi nepieciešams nedaudz atdzesēt, lai mīklu varētu ar rokām sajaukt.
Cepumiem vajadzēs:
Cepumiem vajadzēs:
500gr mandeļu milti
miziņa no viena citrona
200gr cukurs (man brūnais cukurniedru cukurs, tāpēc cepumi tik tumši, tradicionāli tie esot gaišāki)
1 tējkarote kanēlis
3 olas
un 200ml spageti ķirbja ievārījums
Eksperimentam var pievienot kādus ogu pulverus.
Pagatavošana ļoti vienkārša: mandeļu miltus sajauc ar cukuru, kanēli, citrona miziņu, pievieno olas un sagatavoto spageti ķirbi un ar rokām samīca visu viendabīgā masā. Veido bumbiņas, liek uz pannas un cep 180 grādos apmēram 20 minūtes.